Share this post

Je bent ein-de-lijk gevraagd en jullie zijn officieel verloofd. What’s next? Het plannen van de mooiste dag van je leven natuurlijk! Bij een bruiloft komt ontzettend veel kijken. Om je een klein beetje op weg te helpen: 12 stappen voor het plannen van je perfecte bruiloft.

Stap 1 Pre-party: Vier je verloving!

Je partner is op de knie gegaan en dat moet gevierd worden! Het duurt waarschijnlijk nog een hele tijd voordat jullie officieel ‘JA’ tegen elkaar gaan zeggen, dus waarom niet een pre-party voor de heugelijke dag organiseren? Low key met heerlijke cocktails, middenin de oude binnenstad van Utrecht? Kijk dan vooral even naar de mogelijkheden bij Mr. Finch, https://mr-finch.nl.

Stap 2 Gasten & budget

Stel samen een gastenlijst op. Dit geeft gelijk inzicht in de grootte van jullie bruiloft, en zo krijg je een beter beeld van jullie beoogde budget. Voordat je met de trouwplanning begint, moet je natuurlijk weten wat je kunt besteden. Een gemiddelde bruiloft kost ongeveer tussen de € 5 000 en € 15 000, maar dit heb je geheel zelf in de hand. Hoe meer gasten, hoe hoger de kosten. Do your research! Budgettip: stel prioriteiten. Maak een duidelijk verschil tussen ‘Essentials’ en ‘Wishlist’.

Stap 3 Grote lijnen

Bedenk wat jullie willen. Een bruiloft in eigen stad, natuur of buitenland? Zomer of winter? Landelijk, groots, klein? Inclusief diner? Kinderen welkom? Zet alles op een rijtje en streep weg wat je niet wilt. Doe aan verwachtingsmanagement: spreek naar elkaar uit hoe jullie ideale dag eruit ziet. Een tool als Pinterest kan je zeker helpen bij het visualiseren van jullie perfecte dag.

Stap 4 Hulp

Mocht het budget het toelaten: schakel een weddingplanner in. Deze persoon kan alles, of een gedeelte, van de organisatie uit handen nemen. Op de mooiste dag van je leven wil je je toch niet stressen over een tekort aan toiletpapier? Onze tip: Margreet Spriensma van Elsker Livet, www.elskerlivet.nl. Geen budget voor een planner? Bedenk wie je zou kunnen vragen je te helpen met de organisatie. Kies een ceremoniemeester. Ook is het slim om gelijk jullie getuigen te kiezen, dit mogen er in totaal minimaal twee en maximaal vier zijn. Wil je bruidsmeisjes (of jonkers natuurlijk), vraag hen dan ook alvast.

Stap 5 Locatie

Moeite met het bedenken van een geweldige trouwlocatie? Naast online grasduinen, bezoek ook eens een trouwbeurs. Stap op de fiets en trek de omgeving in. Wie weet kom je pareltjes tegen zoals stadskasteel Oudaen. Bedenk ook wat voor sfeer jullie willen neerzetten. Tikje nostalgisch? PK Bilthoven ligt lekker centraal en is gevestigd in een voormalig postkantoor. En denk aan het weer: wees er zeker van dat jullie perfecte locatie beschikt over een ‘regenoplossing’. Voor meer tips over het kiezen van de perfecte trouwlocatie, bekijk vooral een van onze eerdere blogs: www.oudaen.nl/tips-perfecte-trouwlocatie

Stap 6 Save the date

Zonder datum valt er niets te plannen. Tip voor het kiezen van een trouwdatum: het trouw hoogseizoen loopt van mei tot september. Wil je tijdens deze periode elkaar het ja-woord geven, bedenk dan dat je een jaar tot anderhalf jaar van tevoren een optie moet plaatsen. Flexibel zijn kan voordelig uitpakken! En…vergeet niet jullie gasten zo snel mogelijk te laten weten wanneer (en waar) de grote dag is!

Stap 7 Eat it!

Liefde gaat door de maag, helemaal tijdens een bruiloft! Uiteraard afhankelijk van hoe jullie dag eruit ziet, zul je verschillende eet- (en drink) momenten hebben. Van taart (onze tip: Monique van Oostenbruggen, Mijn Suikertante, www.mijn-suikertante.nl) tot lunch, diner, champagne om te toasten en drankjes tijdens het feest. De catering van jullie grote dag moet perfect zijn, dus bedenk vroeg wat en hoe jullie alles willen. En voorpret is key: proef alles van tevoren!

Stap 8 Zeg ja tegen de jurk!

Als er een dag in je leven is waarbij je een gorgeous jurk aan mag, is het natuurlijk je trouwdag. Jouw perfecte jurk vind je bij Nienke | Bijtje ( www.nienkebijtje.nl). Alle ontwerpen worden op maat gemaakt en in eigen atelier vervaardigd. Vergeet daarnaast ook niet de rest: schoenen, lingerie en accessoires. En voor je hubby: een prachtig pak, schoenen en bijpassende accessoires. Regel ook tijdig een kapster & visagist.

Stap 9 Music, baby!

Geweldige muziek is een onmisbaar onderdeel en heeft een grote invloed op de sfeer van jullie bruiloft. Of jullie nu houden van oer-Hollandse hitjes, disco, klassiek, Jazz, Indie of house…alles kan en mag! Onze tip: DJ FINCH Discoteam, www.discoteam.nl.

Stap 10 Strike a pose

Geen bruiloft is compleet zonder tastbare herinneringen op (bewegend) beeld. Neem op tijd contact op met een foto en/of videograaf, zoals 2Rings Trouwfotografie, www.2rings.nl. Ook belangrijk: aangezien onze smartphone tegenwoordig niet meer weg te denken is, communiceer van tevoren goed wat jullie ‘social beleid’ is. Mogen gasten tijdens de dag zelf al beeld naar buiten brengen?

Stap 11 Belangrijke extra’s

Misschien niet zo belangrijk als de jurk, maar zeker niet onmisbaar bij de planning van je bruiloft: bloemen, vervoer, de overnachting voor de huwelijksnacht (eventueel ook voor gasten) en uiteraard…de ringen!

Stap 12 Ondertrouw

Last but not least, een zeer belangrijk onderdeel: de ondertrouw. Zonder is er geen bruiloft. Je moet dit een jaar tot twee weken van tevoren doen, vergeet dus niet tijdig (online) een afspraak te maken. Rest alleen nog het kiezen van een ambtenaar van de burgerlijke stand, waarmee je zo’n twee weken voor de plechtigheid om de tafel gaat om de dingen door te spreken. Happy planning!

Opzoek naar inspiratie? Zondag 30 juni is de volgende Open Trouwlocatie Route (www.opentoptrouwlocatieroute.nll) en kun je veel locaties bezoeken