Brouwerij

Direct reserveren

Brouwerij Utrecht: In de werfkelder van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks op ambachtelijke wijze zo’n 75.000 liter bier gebrouwen. De bieren, vernoemd naar voorname families die het stadskasteel door de eeuwen heen bewoond hebben, hebben ieder een eigen karakter. In de geheel vernieuwde, moderne brouwerij borrelt u tussen de koperen ketels, tapt u uw eigen biertje uit de uKeg en geniet u van een stoere, snelle hap.

De brouwerij is geopend op dinsdag t/m vrijdag vanaf 17.00u en op zaterdag en zondag vanaf 15.00uur. Mocht u graag op een ander tijdstip de brouwerij bezoeken, neemt u dan contact met ons op via telefoon of mail.

Eten in de brouwerij

Bieren

Brouwerij

In de moderne huisbrouwerij van Oudaen staan twee prachtige koperen ketels met een inhoud van 1000 liter, die rechtstreeks zijn aangesloten op de tap. Of u nu gaat voor de Witbier, Pilsener, Dubbel, Tripel of het Bock bier, de passie van onze brouwers is terug te proeven. Onze minstens zo gepassioneerde bier sommeliers vertellen u graag alles over de bieren die Oudaen in de werfkelder brouwt en bottelt.

Onze bieren

Witbier

Ons witbier is een ongefilterd tarwebier met 5% alcohol. De smaak wordt omschreven als een zachte, iets zoetige & romige smaak. Dit maakt dat het bier makkelijk kan worden doorgedronken.

De speciale smaak dankt dit bier onder meer aan de toevoeging van vermalen sinaasappelschil en koriander.

Dubbel

Dubbel was oorspronkelijk de aanduiding voor een wat sterker en zwaarder bier verkregen met een dubbele/grotere hoeveelheid grondstoffen. De naam sluit aan bij een oude traditie die nog stamt uit de tijd dat de meeste cafébazen niet konden lezen of schrijven. Toen schreven de brouwers op een vat normaal bier een kruis, op een vat zwaarder bier twee kruizen (dubbel) en op het vat van het zwaarste bier drie kruizen (tripel). Quadrupel is dan een nog zwaarder bier van vier kruizen. Tegenwoordig verstaan we er hooggegiste bruine bieren onder, met een (licht)zoete smaak en een alcoholpercentage tussen de 6 en 7%. De smaak is altijd een combinatie van zoet en bitter nuances.

Pilsener

Ons pilsener is van lage gisting met een fruitig en hoppig karakter, waardoor het iets droog op de tong is. Vanwege het feit dat een urtyp-pilsener sterker gehopt is, is deze ook voller van smaak dan een reguliere pilsener. De smaak van pilsener ligt dicht bij de smaak van het eerste pilsener, dat zijn oorsprong in Tsjechië heeft. Pilsner bevat 5% alcohol.

Bockbieren

Bockbieren zijn er in verschillende soorten naar gelang het seizoen;

Lentebock; een fris, stevig gehopt bockbier dat goudgeel van kleur is en ca. 6,5% alchohol bevat.
Herfstbock; wordt gebrouwen met honing en karamelmout, maar is desondanks geen uitgesproken zoet bier. Het bevat 6,5% alchohol.
Donkerbock; de allerdonkerste soort onder de bockbieren. Hij smaakt kruidig en zit bij ons alleen in de winter op de tap. Ook dit bier bevat 6,5% alcohol.

brouwerij utrecht

Rondleidingen

Brouwerij

Heeft u altijd al willen weten hoe bier gebrouwd en gebotteld wordt? Wilt u alles horen over de geschiedenis van de Oudaen brouwerij, die teruggaat naar de middeleeuwen? Volg dat een rondleiding met onze gepassioneerde brouwer of biersommelier. Leuk als bedrijfsuitje, vriendendag of familieactiviteit! Er zijn verschillende arrangementen mogelijk.

Meer info