Share this post

Jurk? Check! Locatie? Check! Jullie bruiloft tot in de puntjes geregeld? Check! Trouwambtenaar? Uhm.. Zonder trouwambtenaar valt er uiteraard geen officieel ja-woord te geven. Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe kies je de perfecte trouwambtenaar?

Een ‘ABS’ is de ouderwetse, gewone, ambtenaar van de burgerlijke stand. Deze ambtenaar heeft naast het voltrekken van huwelijken, ook andere werkzaamheden binnen de gemeente. Vroeger werd je standaard door zo’n ambtenaar getrouwd, maar tegenwoordig zijn er verschillende mogelijkheden, waardoor het allemaal een stuk persoonlijker kan: je kunt zelfs getrouwd worden door je beste vriendin, vader of een BN’er zoals Xander de Buisonjé!

Zelfstandig trouwambtenaar

Jullie huwelijk is natuurlijk super persoonlijk, en getrouwd worden door een ambtenaar van de gemeente die je niet kent, kan onpersoonlijk of eng zijn. Degene die jullie daadwerkelijk ‘trouwt’ speelt een belangrijke rol tijdens jullie dag, dus onderschat de keuze hiervoor niet! Tegenwoordig kun je kiezen voor van een zelfstandig trouwambtenaar. Die is wel beëdigd door de gemeente, maar werkt er verder niet: deze persoon ‘does weddings for a living’. Voordeel hiervan is dat je precies de persoon kunt kiezen die bij jullie past.

Zoals bij de rest van (de planning) van jullie huwelijk, geldt ook hier: spreek verwachtingen uit. Niet alleen naar elkaar, maar vooral naar de beoogde trouwambtenaar. Maak deze beslissing echt met z’n tweeën. Wat willen jullie horen voordat jullie elkaar het ja-woord gaan geven? Iets grappigs, romantisch, of juist geen anekdotes, maar kort en bondig? Je moet toch zeker weten dat het tussen jullie klikt om deze persoon een belangrijke rol tijdens jullie bruiloft willen geven. Stel daarom van tevoren een vragenlijst samen, met vragen als:

  • Waarom ben je trouwambtenaar, hoelang doe je dit al, heb je al veel huwelijken gesloten?
  • Wat maakt jou bijzonder, wat is jouw stijl?
  • Heb je referenties/ reviews van andere bruidsparen; is er beeldmateriaal beschikbaar van jou ‘in action’?
  • Hoe, hoevaak en wanneer hebben wij contact; spreek je van tevoren ook met bekenden, vrienden en familie?
  • Wat zijn de kosten en het belangrijkste: ben je beschikbaar op onze datum?

Ga bij het maken van deze keuze vooral op je onderbuikgevoel af. Een zelfstandige trouwambtenaar inhuren is misschien iets duurder dan een ‘ABS’, maar je krijgt er wel meer voor terug. Jullie kiezen samen echt voor iemand die perfect bij jullie past en die meer tijd heeft om jullie achtergrond en wensen goed te begrijpen. Waarschijnlijk neemt deze persoon ook contact op met mensen die dicht bij jullie staan, voor een nog beter beeld! Ben je benieuwd naar het aanbod van zelfstandige trouwambtenaren? Neem een kijkje op alletrouwambtenaren.nl

Onze tip? Mocht jullie budget het toelaten een weddingplanner in te schakelen voor jullie grote dag: er zijn ook planners die tegelijkertijd zelfstandig trouwambtenaar zijn! Zo is onze eigen Amber vanaf deze maand niet alleen wedding- en eventplanner binnen Oudaen (en onze overkoepelende organisatie Axivate Horeca Group), maar ook zelfstandig trouwambtenaar. Gemak dient de mens en zo kan alles in een keer geregeld worden!

BABS

De meest persoonlijke optie is om jullie huwelijk te laten voltrekken door iemand die echt dichtbij staat. En dat kan tegenwoordig, met een BABS. Een BABS is een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, of simpelweg een trouwambtenaar voor 1 dag. Voorwaarden voor een BABS? Deze persoon moet minimaal 18 jaar oud zijn, niet onder curatele staan (een VOG – verklaring van goed gedrag – kunnen voorleggen aan de gemeente) en door jullie, het bruidspaar, gevraagd zijn. Dit kan iedereen zijn: van je beste vriendin en broer tot de buurman. Je moet dit aanvragen bij de gemeente, minimaal 4 maanden voor jullie trouwdag. Regel dit dus tijdig! Als alle benodigde documenten in orde zijn en de BABS in spe niet in het curatele register voorkomt, wordt hij of zij door de gemeente benoemt tot trouwambtenaar voor 1 dag. Om het huwelijk daadwerkelijk te mogen voltrekken, moet deze BABS door de rechtbank worden beëdigd. Naast deze persoon zal er alsnog een ambtenaar van de gemeente aanwezig zijn om er voor te zorgen dat het huwelijk rechtsgeldig is.

Tot slot, of jullie nu kiezen voor een ABS, BABS, of zelfstandig trouwambtenaar: zorg dat je van tevoren duidelijke afspraken maakt en op papier zet. Zo weet je exact wat je tijdens jullie grote dag kunt verwachten en kom je niet voor verrassingen te staan.

Opzoek naar inspiratie voor jullie bruiloft? Zondag 30 juni is de volgende Open Trouwlocatie Route: opentoptrouwlocatieroute.nl. Wil je meer informatie over de trouwmogelijkheden bij Oudaen? Neem dan contact met ons op!