Share this post

Het zal de meesten niet ontgaan zijn: Stadskasteel Oudaen heeft een nieuw jasje gekregen. Maar wat is er nu precies veranderd? In een interview met Oudaen mede-eigenaar Mark Kersten vroegen we hem naar deze grote vernieuwing, de ‘Golden Ticket’ actie en het speciale product de‘uKeg’.

Mark, voor we het gaan hebben over het nieuwe Oudaen, ben ik razend benieuwd naar een product van jullie: de uKeg. Een product dat nergens anders in Europa te verkrijgen is moet erg speciaal zijn om aan te kunnen bieden aan je gasten! Maar wat is een uKeg nou eigenlijk?

Een uKeg is een mobiele tap met de inhoud van een ‘gallon’ bier. Het is inderdaad niet verkrijgbaar in Europa. We hebben het dan ook moeten importeren vanuit Amerika. In Amerika gebruiken ze ‘gallons’, afgekort ‘gal’, als maatstaven voor vloeistof. Een gallon bier is zo’n 3.8 liter. Dit maakt de uKeg perfect om te gebruiken met een groep mensen. De uKeg is te bestellen in zowel onze brouwerij als ons café en wordt gevuld met een van onze zelfgebrouwen bieren. Het bier komt dus rechtstreeks uit onze brouwerij bij de mensen op tafel die het vervolgens zelf kunnen tappen. Een verser biertje dan dat zul je niet snel krijgen!

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om deze
uKeg te importeren?
We waren razend enthousiast over dit product
en het plezier wat erbij komt kijken. Niet alleen
geeft het mensen een vers biertje, ook is het een unieke ervaring om te beschikken over een
eigen tap met bier naar keuze. Het nodigt uit
tot diversiteit. Wanneer je bijvoorbeeld met
een groep van dertig man bent kun je
meerdere uKegs met elk een ander bier
bestellen. Leuk voor een borrel of verjaardag!
Ook kunnen deze gecombineerd worden met
een rondleiding door de brouwerij of een
proeverij. Bij een proeverij krijg je kleine
glaasjes (0.1 liter) van ons (speciaal)bier te
proeven, vervolgens zou je de favoriet van de
groep kunnen bestellen in een uKeg. Leuk toch?

Zeker! Je vertelt over het vullen van de uKegs
met jullie zelfgebrouwen bier. Welke bieren
van eigen brouwsel zijn er bij jullie
verkrijgbaar?
Ons vaste aanbod is Pilsener, Witbier, Dubbel
en Tripel. Daarnaast brouwen we roulerend
bockbieren (winter, lente en herfst), Stout
bieren en IPA’s. We hebben ook een limited
edition Amber bier. Deze rouleert minder vaak
dan de bockbieren en is dan ook niet
seizoensgebonden. Onze brouwerij staat nooit
stil en blijft altijd bezig met nieuwe recepturen.
Oudaen heeft een flinke metamorfose
ondergaan. Hoe reageren jullie gasten op de
verbouwing?
Jarenlang is Oudaen onveranderd gebleven.
Wat we daardoor merken is dat iedereen die
in aanraking komt met het nieuwe Oudaen
razend enthousiast is. En dat is super leuk,
want dat is waar je het uiteindelijk voor doet!
Ook de medewerkers zijn enthousiast. Naast
de uitstraling zijn namelijk ook onze producten
vernieuwd of veranderd. Onze kaart is
uitgebreider en het aanbod is vergroot. Onze
medewerkers krijgen bijscholing omtrent onze
producten. Zo hebben een aantal van hen een
stiBON* 1 en sommige zelfs een stiBON 2
behaalt. Dit is niet alleen voor de medewerkers
leuk, maar ook voor onze gasten: het behoud
van kwalitatief goede producten is een
belangrijk deel van de ervaring bij Oudaen.
*stiBON is een onafhankelijke bieropleiding. Er
wordt verschil gemaakt tussen niveau 1 en niveau
2.

Naast de uitstraling van Oudaen zijn dus ook
jullie producten vernieuwd. Waar lag voor
jullie de focus van de vernieuwing?
We hebben ons gefocust op het hele pakket;
zowel de uitstraling als het product zijn onder
de loep genomen en vernieuwd of vervangen.
Daar waar we in het verleden minder
aandacht hadden voor de diversiteit van het
product, is dat nu juist een focuspunt voor ons
geworden.
Op het gebied van onze producten betekent dit
een aangepaste kaart in de breedste zin van
het woord. De wijnkaart, bierkaart en het eten
hebben een ‘update’ gekregen. Daarnaast
hebben we, zoals ik net al vertelde,
geïnvesteerd in kennis en passie naar het
product toe. Onze medewerkers hebben
nieuwe opleidingen gevolgd op het gebied van
kennis omtrent eten en drinken en het
klaarmaken en serveren hiervan. Dit is een
investering die we steevast zullen blijven
continueren.
Oudaen kent veel verschillende facetten. Zo
beschikt het stadskasteel over een café, een
brouwerij, vergaderzalen en is Oudaen ook
een trouwlocatie. Hoe hebben jullie de
vernieuwing van de producten
doorgetrokken naar deze facetten?
We hebben dit bij ieder facet op een andere
manier doorgetrokken. Zo hebben we een café
beneden waar je kunt eten en drinken, maar
ook een (groter) restaurant op de eerste
verdieping. Op de eerste verdieping hebben
we, naast de basiskaart van het café, een
groter aanbod aan gerechten om onze gasten
de tijd en ruimte te geven om uitgebreid te
dineren.
Bij de vergaderzalen merkten we dat deze qua
faciliteiten wat achterliepen. Wanneer
bedrijven een zaal bij ons huren voor meetings
en dergelijke willen we ze de faciliteiten
kunnen bieden die ze nodig hebben. We
hebben zodoende de inrichting van deze zalen
gerenoveerd. Qua uitstraling is het mooi,
netjes en rustig en qua faciliteiten hangen er
nieuwe, wat meer ‘hightech’ spullen. En ook
hier hebben we de kaart aangepast op de aard
van de zalen. Zo hebben we de lunchkaart
uitgebreid met gezonde, vullende opties zodat

men tijdens het werk de voedingsstoffen
binnenkrijgt die ze nodig hebben om gefocust
en energievol hun werk te verrichten.
Daarnaast merkten we dat trouwerijen een
onderbelicht facet was, terwijl wij van mening
zijn dat onze locatie zich hier perfect voor
leent! We hebben de focus van onze
communicatie meer gericht op de mogelijkheid
tot het huren van Oudaen als trouwlocatie.
En met succes, mag ik wel zeggen. Ik ben
super blij dat dit nu al zichtbaar vruchten
afwerpt!
En dat is uiteraard nog maar een kleine greep
uit ons aanbod. Zo bieden we nu bijvoorbeeld
ook ‘foodpairing’* aan en wordt ons terras
vernieuwd. Deze zal, net als de brouwerij
tegenwoordig, 6 dagen per week open zijn.
* Een concept waarbij er door middel van geuren
en aromaprofielen gekeken wordt naar welke
ingrediënten goed bij elkaar passen. Dit gebeurt op
basis van de belangrijkste aromatische profielen in
een product, waarna de interacties tussen diverse
moleculen in kaart gebracht worden aan de hand
van een database.
Dat klinkt allemaal erg goed. Het is duidelijk
te merken dat je blij bent met het resultaat
van het nieuwe Oudaen. Waar dat ook aan te
merken is, is jullie actie voor het
openingsfeest van Oudaen. Kun je hier iets
over vertellen?
Jazeker! Oudaen bestaat al een tijd en heeft
door de jaren heen flink wat familie, vrienden,
personeel en gasten gekend. Met onze
vernieuwing willen we daarom iets speciaals
doen voor de mensen die Oudaen altijd
gesteund hebben. We besloten een
openingsfeest voor genodigden te
organiseren. Wij zien iedere dag sinds de
verbouwing al als een klein openingsfeest.
Nieuwe gezichten, enthousiaste reacties; dat
maakt het allemaal zo leuk en spannend op dit
moment! We willen echter graag nog iets
extra’s doen in de vorm van een feest. We
vinden het daarnaast ook heel erg leuk om
mensen die op dit moment nog niet bij ons in
beeld zijn de kans te geven om deel te nemen
aan dit grote feest. We besloten daarom de
Golden Ticket actie op te zetten.

Hoe kunnen mensen in aanmerking komen
voor deze tickets?
Dat is heel eenvoudig: maak een selfie met een
element van Oudaen in beeld. Dat mag de
gevel, een Oudaen-glas of een uKeg zijn, of
gewoon gezellig aan een tafeltje in het café, in
de brouwerij of in een van de andere
vertrekken. Zet je foto vóór 5 maart met de
hashtag #oudaengoldenticket op Facebook of
Instagram. De winnaars worden op 7 maart
bekend gemaakt. Mocht je je inzending niet
online willen plaatsen dan kun je ook het
contact-formulier op onze site gebruiken.

Golden Ticket


Bedankt voor je enthousiasme en je tijd
Mark! Ik kom snel een keer langs voor een
hapje en een drankje.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — –
Mark Kersten is mede-eigenaar van
Stadskasteel Oudaen (Utrecht, Oudegracht),
PK bar & kitchen Bilthoven en PK bar & kitchen
Utrecht.
— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —
Dit interview is gedaan door Emma Vendel, die
het verhaal achter mooie, bijzondere plekken
in Utrecht vastlegt.