Brouwerij Utrecht: in de werfkelder van Stadskasteel Oudaen wordt jaarlijks op ambachtelijke wijze zo’n 75.000 liter bier gebrouwen. De bieren hebben ieder een eigen karakter. In de geheel vernieuwde, moderne brouwerij in hartje Utrecht borrelt u tussen de koperen ketels, tapt u uw eigen biertje uit de uKeg en geniet u van diverse borrelhapjes. En bij mooi weer kunt u heerlijk vertoeven op het unieke werfterras van de brouwerij waar u heerlijk in de luwte kunt eten en borrelen.

Bieren in de brouwerij

In de moderne huisbrouwerij van Oudaen staan twee prachtige koperen ketels met een inhoud van 1000 liter, die rechtstreeks zijn aangesloten op de tap. Of u nu gaat voor Witbier, Pilsener, Dubbel, Tripel of Bockbier, de passie van onze brouwers is terug te proeven. En natuurlijk kunt u er een bierproeverij van maken door meerdere biersoorten te proberen. Onze gepassioneerde biersommeliers vertellen u graag alles over de bieren die Oudaen in de werfkelder brouwt en bottelt.

DE BIEREN VAN BROUWERIJ OUDAEN

Witbier

Ons witbier is een ongefilterd tarwebier met 5% alcohol. De smaak wordt omschreven als een zachte, iets zoetige & romige smaak. Dit maakt dat het bier makkelijk kan worden doorgedronken.

De speciale smaak dankt dit bier onder meer aan de toevoeging van vermalen sinaasappelschil en koriander.

Dubbel

Dubbel was oorspronkelijk de aanduiding voor een wat sterker en zwaarder bier, verkregen met een grotere hoeveelheid grondstoffen. De naam sluit aan bij een oude traditie die nog stamt uit de tijd dat de meeste cafébazen niet konden lezen of schrijven. Toen schreven de brouwers op een vat normaal bier een kruis, op een vat zwaarder bier twee kruizen (dubbel) en op het vat van het zwaarste bier drie kruizen (tripel). Quadrupel is dan een nog zwaarder bier van vier kruizen. Tegenwoordig verstaan we er hooggegiste bruine bieren onder, met een (licht)zoete smaak en een alcoholpercentage tussen de 6 en 7%. De smaak is altijd een combinatie van zoet en bitter nuances.

Pilsener

Ons pilsener is van lage gisting met een fruitig en hoppig karakter, waardoor het iets droog op de tong is. Vanwege het feit dat een urtyp-pilsener sterker gehopt is, is deze ook voller van smaak dan een reguliere pilsener. De smaak van pilsener ligt dicht bij de smaak van het eerste pilsener, dat zijn oorsprong in Tsjechië heeft. Pilsener bevat 5% alcohol.

Bockbieren

Bockbieren zijn er in verschillende soorten naar gelang het seizoen:

Lentebock; een fris, stevig gehopt bockbier dat goudgeel van kleur is en ca. 6,5% alcohol bevat.

Herfstbock; wordt gebrouwen met honing en karamelmout, maar is desondanks geen uitgesproken zoet bier. Het bevat 6,5% alcohol.

Stout; Het Engelse woord ‘stout’ betekent: stevig, sterk, zwaarlijvig. Een passende naam voor een bier dat allesbehalve een lichtgewicht is. Stout wordt traditioneel gebrouwen met donker gebrande mout. Het bevat 8,3% alcohol.

uKeg: tap uw eigen biertje

Gezellig met vrienden, familie of relaties een biertje aan tafel tappen? Dat kan bij Stadskasteel Oudaen, in iedere ruimte. Wij hebben als enige in Europa de uKeg: een uit Canada geïmporteerde mobiele tap. De inhoud van de uKegs is 1 gallon en dat is ongeveer 3.8 liter bier. Dit maakt de uKeg natuurlijk perfect om te delen met een groep! De tap wordt gevuld met één van onze bieren: het Oudaen bier komt rechtstreeks uit onze brouwerij bij u op tafel. Verser kan niet!

Zelf biertjes tappen is op dit moment helaas niet mogelijk.

Rondleidingen bierbrouwerij

Heeft u altijd al willen weten hoe bier gebrouwen en gebotteld wordt? Wilt u alles horen over de geschiedenis van de Oudaen brouwerij in Utrecht, die teruggaat naar de middeleeuwen? Volg dan een rondleiding met onze gepassioneerde brouwer of biersommelier. Leuk als bedrijfsuitje, vriendendag of familieactiviteit! Sluit af met een bierproeverij, er zijn verschillende arrangementen mogelijk.

Meer info

Recencies

We werden netjes ontvangen door de gastheer en het verdere personeel was erg vriendelijk. We hebben heerlijk gegeten
Margo Meijer
Margo Meijer
December 9, 2021.
Heerlijk proeverijtje en borrelplank. Gezellige lokatie.
Ria Vd Stam
Ria Vd Stam
November 28, 2021.
Wat een leuke plek is dit! En de, soort van, kroonluchter is echt super mooi!
Johan Keijzer
Johan Keijzer
November 26, 2021.
Prachtig historisch pand met geweldige ligging aan de gracht. Mooie producten en vriendelijke medewerkers.
Coen Hoefsloot
Coen Hoefsloot
November 25, 2021.
Place has a beautiful interior! The white beer also is great, menu for dinner is a bit limited so i would recommend more for the drinks and snacks
Larissa Azevedo
Larissa Azevedo
November 21, 2021.
Lekker gegeten na een vergadering in een van de bovenzalen. Prima centrale plek
Wytze b
Wytze b
November 20, 2021.
Zoals altijd heerlijk gegeten en super aardig personeel. Blijft een favoriet plekje.
Alie Van De Bunt
Alie Van De Bunt
November 19, 2021.