aktie

*rondleiding minimaal 10 personen

1
5

Historie

 

Uit afbeeldingen en opgegraven voorwerpen blijkt, dat er al 6000 jaar geleden bier werd gebrouwen. De Sumeriërs, die in Mesopotamië leefden, gebruikten gerst en tarwe. Het brouwproces verliep anders dan nu. Van het graan bakten zij brood dat verkruimeld en geweekt werd. Aan dit beslag werden honing en specerijen toegevoegd en daaruit werd bier vervaardigd. Het brouwproces zoals we dat nu kennen is door de toename van chemische kennis steeds verder ontwikkeld.

In de middeleeuwen was bier de volksdrank bij uitstek wegens gebrek aan schoon drinkwater. Omdat het brouwsel wordt gekookt, sterven alle bacteriën tijdens het brouwproces. Van bier werd men dus niet ziek. Duurdere alternatieven zoals thee, koffie, limonade en wijn werden alleen door rijke mensen gedronken.
Zelfs kinderen dronken bier (dunbier genaamd), gemaakt van mout die voor een eerder brouwsel was gebruikt. Met een aanmerkelijk lager alcoholpercentage, dat schommelde tussen 1 en 2%, was bier een zwakalcoholische volksdrank. Volwassenen dronken zowel dunbier als het dubbelgehopte dikbier, dat ca. 5% alcohol bevatte.
De percentages varieerden overigens per streek, seizoen en brouwsel. Bovendien beschikte men nog niet over middelen om het alcoholpercentage te meten. Accijnzen werden geheven over de inhoud van de vaten.
 
In de 17de eeuw liep het biergebruik terug omdat de kwaliteit van het water sterk was verslechterd. Grachten en rivieren dienden immers als riool. Voor de bereiding van bier moest het water nu elders met schepen worden aangevoerd, wat een prijsverhoging betekende. Daarnaast werden jenever, koffie en thee steeds populairder. In 1610 waren er 22 brouwerijen in Utrecht, die voor het merendeel aan de Oudegracht lagen. In 1674 waren het er nog maar 14, totdat er aan het eind van de 18de eeuw nog slechts twee brouwerijen overbleven. Als Stadskasteel Oudaen rond 1990 een horecabestemming krijgt en een brouwerij in de gewelven huisvest, wordt er na 93 jaar eindelijk weer bier gebrouwen aan de Oudegracht!